ForsideFormål og formaliaOm FritidsborgerBestyrelsenReferater fra BestyrelsemøderVedtægterKontaktoplysningerMedlemskabNyhedsbrevSponsorerJulehjerter doneret til Asnæs ByReferater fra GeneralforsamlingerGeneralforsamling 2024Generalforsamling 2023Generalforsamling 2022Generalforsamling 2021Generalforsamling 2020Generalforsamling 2019Generalforsamling 2018Generalforsamling 2017Generalforsamling 2016Generalforsamling 2015Generalforsamling 2014Generalforsamling 2013Generalforsamling 2012Generalforsamling 2011Generalforsamling 2010Generalforsamling 2009Generalforsamling 2008Liv på PlænenHøstmarked i AsnæsHøstvinHøstvin 2009Høstvin 2010Høstvin 2011Høstvin 2012Høstvin 2013Høstvin 2014Høstvin 2015Høstvin 2016Høstvin 2017KrolfBooking af PlænenProjekter i Byens RumLandsbymakeover 2017Landsbymakeover 2016Asnæs til fods - skjulte skatteBilleder fra indvielsen 6. sep.Oplæg til Landsbymakeover 2015Kulturhuset AksenDet gamle AsnæsLandvandskanalenMindesten for Gerhard NielsenByparken/TeglværksgravenUdsigten på BobjergetBobjergskolens legepladsOdsherred BrandmuseumKunstmuseetSavklingenHuset i AsnæsKunst i Byens RumBaggrund - Kunst i Byens RumAsnæs er en dejlig by at bo i...Det CENTRALEBorgermøde 31. oktober 2010Forelæsning: Stræde og BertelsenStrædes viise ordKunst til AKSENAnsøgning - LAG 2012Fritidsborger omkring AksenBays Café i AksenKreativitet på Kryds og TværsAndet liv i AsnæsOWL - Odsherreds WhiskylaugVedtægter - OWLLMK AsnæsSyng i kor med KoM - koretPetanqueUden for AsnæsRejseklubben FritidsborgerPartnerskab PL-DKSammen med Nyvang + PolenIdéerAprilsnar 2011Brainstorm 2011BagagerumsalgBrainstorm 2008FestivandCentral ParkFritidsborger i AKSENGode vink til fremtidenIdéopsamlingFolkeaktierJuleudsmykningSnemænd og -konerNemme og realiserbare idéerPraktiske GriseTurcykling - DerudafUngdom og MusikVilde og visionære idéerBillederHøstmarkedet 2016Brainstorm 2011Juletræ 2010Høstfest 2010Kunst i Byens Rum 2010Høstfest 2009Odsherreds Whiskylaug

Savklingen

Fra Asnæs Maskinfabrik til Ditlev-Burke Industrial Tools A/S

Brødrene Carl og Oluf Madsen startede deres virksomhed i begyndelsen af 1890erne. De tog patent på et selvrensende tærskeværk, der sammen med andre maskiner til landbruget udgjorde hovedparten af fabrikkens produktion.

Deres forældre havde en gård på Åstoftevej, men de to brødre havde ikke lyst til landbruget og deres forældre sad økonomisk hårdt i det på gården, så der var ikke megen hjælp at hente til uddannelse. De klarede sig alligevel, fordi de var udrustet med en usædvanlig energi og sans for teknik, så de uddannede sig på nogle maskinværksteder, hvor de lærte den mest nødvendige forarbejdning af jern bl.a. at bruge en drejebænk. 

De begyndte herefter at eksperimentere hjemme på gården. Økonomien var stadigt et problem, men de fik indrettet et snedkerværksted i den ene længe og et maskinværksted ude i haven, og hermed var grunden lagt til en industri, som skulle få stor betydning for Asnæs By. De startede med reparation af landbrugsmaskiner, men samtidig arbejdede de på at lette det hårde arbejde i landbruget med nye redskaber. 

Efter et par år opfandt de det selvrensende tærskeværk og med denne opfindelse, havde de bevist deres tekniske formåen, så det vakte stor opmærksomhed hos folk, som kunne og ville hjælpe dem over vanskelighederne. Målet blev da at fremstille en mindre, enkel og frem for alt letgående tærskemaskine, som kunne trækkes af en hesteomgang med to heste, eller en lille petroleumsmotor, og til en pris landmændene kunne betale. Senere fremstillede de en halmpresser med automatisk binding, så nu kunne den lille maskine præstere det samme som de store udenlandske transportable tærskeværker. 

Det første byggeri, var den hvide og røde bygning, der ligger ud mod Storegade. Den blev indrettet med produktionslokaler i stueetagen og kontor og beboelse på 1. sal. I 1905 blev der bygget en ny og stor fabriksbygning, som i dag bruges til kulturelle formål og kaldes "Savklingen". Navnet kommer af at fabrikant Hans Schrøder, som i 1955 købte Asnæs Maskinfabrik og flyttede sin produktion af save dertil, hvor der var faciliteter nok til at imødegå den stigende efterspørgsel. Hans Schrøder havde oparbejdet en god afsætning af save på det engelske marked. I England blev Hans Schrøder kaldt for ”Jack”, og det blev derfor under det navn, hans save efterfølgende blev solgt over hele verden.

Fabrikken har skiftet ejer flere gange og er siden 2009 ejet og drevet af virksomheden Ditlev-Burke Industrial Tools A/S, der er en dansk ejet virksomhed, som er en af verdens største producenter af kvalitets save. Produkterne bliver solgt over hele verden under navnet IRWIN / JACK. Al produktion foregår på højt specialiseret udstyr i Asnæs. 

 

Brdr. Madsen maskinfabrik
Fabriksbygningen på Bobjergvej 2
Selvrensende tærskeværker og halmpresse
 Vis som oversigt 
Forrige billede
1 af 4
Næste billede
Timer:    Udskriv eller download billede


Senest opdateret 11.07.2015 15:41 af GL